Информация

Връх Околчица е на около 20 километра от Враца. Източно от него е и хижата със същото име, която може да приюти повече от 80 туристи и е добър изходен пункт за посещение на историческата местност.

Както всички ние знаем, на 17 май 1876 година въстаническа чета, предвождана от Христо Ботев, завзема австрийския кораб „Радецки" и слиза на българския бряг при Козлодуй. След три дни жестоки сражения с многократно превъзхождащия ги противник бунтовниците заемат позиция на върховете Камарата и Купена на Врачанския Балкан. И при второто сражение многобройната войска турци и черкези, подсилена с две планински оръдия, не успяла да разгроми шепата храбреци.

Христо Ботев с част от другарите си спрял на югоизточния склон на връх Камарата над падината Иолковица. Изправил се да види къде са останалите четници и внезапно паднал, пронизан от вражески куршум.

Покрусените му сподвижници взели отличителните знаци на войводата и покрили тялото му с клони, за да не се гаврят турците с него.

Историята е запазила думите на единствения останал жив очевидец на смъртта на войводата, Никола Обретенов: "Целунахме Ботев по челото, което беше чисто и в тъмно се изтеглихме, оставяйки трупа му до самия тоя камък, където беше убит..."

Днес лобното място на войводата бележи малка скала с надпис:"На великия Ботев. Изпълни се пророчеството твое - жив си ти!"

През 1901 година комисия, в която са включени и деветима Ботеви сподвижници, уточнява позициите на четата и предлага "на място видно, лично и близко до последното сражение" да се издигне паметник за увековечаване на този подвиг.

Идеята се превръща в реалност едва през 1937-1938 година, когато бива построен 35-метровият обелиск, доминиращ акцент на фона на прекрасните панорами, които щедро предлагат планината и полето на Враца.

Опълченският кръст на върха през 1947 година бил заменен с петолъчка, но през 1991 година паметникът отново придобива автентичния си вид.

Жива е и днес традицията, положена от дванайсет туристи още през 1947 година, да се организира национален поход  „По стъпките на Ботевата чета" от Козлодуй до Околчица.

Всяка година на 2 юни - датата на неговата кончина - на върха се събират хиляди хора от цялата страна, за да се преклонят пред героизма на поета-революционер, неговите четници и на всички, загинали в борбата за освобождение от турско робство.

Ботев доказа с целия си живот и дело колко правдиви са написаните от самия него думи: "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира."

Едва на 28 години и оставил след себе си само 20 стихотворения, той си осигури безсмъртие и вечната благодарност на всички поколения българи.


Галерия


Оферти за Връх Околчицав радиус от 30 км

Местоположение


Забележителности наоколо (3)

Пещера „Леденика“гр. Враца
~8.39 км.

През зимата грабва посетителите с изящната си ледена украса, откъдето произлиза и името й.

Регионален исторически музейгр. Враца
~8.39 км.

Тук една от най-ценните находки е прочутото тракийско съкровище.

Божият мостс. Лиляче
~20.82 км.

Уникално творение на природата, което няма аналог в България.

Уеб дизайн, мобилни приложения от Онлайн Комерс ЕООД.