Седемте рилски езера Област Благоевград

Информация

Седемте рилски езера е група езера с ледников произход, разположена в планината Рила. Това е най-посещаваната от туристи езерна група в България, част от Стоте национални туристически обекта. Езерата се намират в Дамгския дял на Северозападна Рила и са разположени между 2100 и 2500 метра надморска височина. Те са разположени стъпаловидно - вдлъбнатини по склона на планината, като отделните езера са свързани помежду си чрез малки поточета. При преминаването на водата по тези поточета са образувани малки водоскоци и водопади.

Името на всяко от Седемте рилски езера има връзка със специфични външни особености на даденото езеро. Езерото, което е разположено на най-голяма надморска височина, носи името Сълзата заради прозрачността на водите, които предлагат видимост в дълбочина. Следващо по височина на разположение е Окото, което е с почти идеална овална форма. Окото е най-дълбокото циркусно езеро в България - дълбоко е 37,5 м. Бъбрека е езерото с най-стръмните брегове от цялата група. Четвъртото езеро е Близнака. Това е най-голямото по площ езеро от Седемте рилски езера. Езерото Трилистника е с неправилна форма и невисоки брегове. Най-плиткото езеро е Рибното езеро. Най-ниското от езерата е Долното езеро. В него се събира водата, която изтича от останалите. Долното езеро дава началото на река Джерман.

В близкото минало стъпаловидния циркус на Седемте езера и самата езерна група се е наричал Еди гьол, а езерата - Едигьолски. Отделните езера са носили имена, различни от днешните. Те са се казвали както следва: Сълзата-Баш гьол, Окото - Чанак гьол, Бъбрека - Кара гьол, Близнака - Чифте гьол, Трилистника - Средния гьол. Последните две езера - Рибното и Долното, не са имали самостоятелни имена.[1]


Галерия


Оферти за Седемте рилски езерав радиус от 30 км

Местоположение


Забележителности наоколо (7)

Цари Мали Градобласт Благоевград
~18.32 км.

Цари Мали Град е уникална по своята същност римска крепост в България, която е единствената с ров и вал.

Стобски пирамиди - с. Стобс. Стоб
~20.94 км.

Стобските пирамиди са уникална природна забележителност

Регионален исторически музейгр. Благоевград
~27.49 км.

Една от малкото сгради в България, строени специално за музей

Възрожденски комплекс „Вароша”гр. Благоевград
~27.5 км.

Квартал Вароша се обособява в град Горна Джумая в епохата на Възраждането.

Църква "Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат"с. Добърско
~29.11 км.

Необикновена черква със скромни размери, но с неоценима духовна стойност

Уеб дизайн, мобилни приложения от Онлайн Комерс ЕООД.