Рилски манастир Рилската света обител

Информация

За Рилската света обител е невъзможно да се разкаже, защото не достигат думите, с които да се опише това чудо на вярата и архитектурата. Създаден през 30-те години на X век на мястото на стара постница, манастирът многократно е разрушаван и възстановяван. Негов създател е отшелникът монах Йоан Рилски, роден около 876 година в село Скрино, сгушено в гънките на Осоговската планина. След смъртта му в 946 година, този първи и най-велик български светец бил канонизиран в Средец /София/. След безброй митарства мощите му, оцелели по чудо, през 1469 година отново били върнати в обновения Рилски манастир, Юздето и до днес са предмет на поклонение. Преподобният Иван Рилски е обявен за изключителен небесен покровител на българския народ и е почитан благоговейно от всички българи.

През XIV век феодалът Стефан Хрельо Драговол превръща манастира в добре укрепен ансамбъл, който отвън прилича на крепост, а вътре изненадва с мекотата на архитектурните форми: арки, колонади, покрити дървени стълби и резбовани чардаци. В средата на вътрешния двор доминира Хрельовата кула, към която в по-нови времена е добавена и камбанария.

Пожари изпепеляват манастира през 1778 и 1833 година, но и двата пъти той бива възстановен от майстор Алекси. Между 1834 и 1837 година била построена главната черква "Рождество Богородично" с фантастично красив иконостас. Изографисали я най-добрите иконописци по онова време: Димитър и Симеон Молерови от Банската художествена школа, Захари Зограф, неговият брат Димитър и племенникът му Станислав Доспевски от Самоковската школа.

Манастирът притежава изключително богата библиотека, която съхранява около 250 ръкописни книги от 11-19 век, 9000 старопечатни издания, нотирани ръкописи и възрожденски графични щампи, а музеят е истинска съкровищница със своите 35000 исторически експоната, произведения на приложното изкуство, дърворезби, култови и етнографски предмети. Да не говорим за богатата колекция от икони.

Не може да се види всичко в тази люлка на българския дух, история, култура и изкуство, но колкото и малко време да имате, не бива да пропускате две неща: чудотворната икона на Света Богородица Одигитрия /Пътеводителка/, дарена според едно предположение от Мара, сестра на цар Иван Шишман и съпруга на султан Мурад Първи.

Второто уникално произведение е кръстът, изработен с фини длета, увеличителни лещи и резбован с игла от монаха Рафаил, роден в радомирското село Калища. Той съумял за 12 години, върху цяло парче дърво с размери едва 81 на 43 сантиметра, да извае 104 религиозни сцени, 36 момента от живота на Исус Христос и още 650 малки фигурки. За създаването на този невероятен шедьовър монахът заплатил със загубата на своето зрение.

Рилският манастир е обявен през 1983 година от ЮНЕСКО за паметник на културата със световно значение.


Галерия


Оферти за Рилски манастирв радиус от 30 км

Местоположение


Забележителности наоколо (7)

Седемте рилски езераОбласт Благоевград
~7.88 км.

Страхотно място, което трябва да посетите

Хижа „Скакавица“ и Седемте рилски езераНационален парк "Рила"
~7.88 км.

Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното, Долното!

Стобски пирамиди - с. Стобс. Стоб
~19.28 км.

Стобските пирамиди са уникална природна забележителност

Църква "Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат"с. Добърско
~21.56 км.

Необикновена черква със скромни размери, но с неоценима духовна стойност

Възрожденски комплекс „Вароша”гр. Благоевград
~23.73 км.

Квартал Вароша се обособява в град Горна Джумая в епохата на Възраждането.

Регионален исторически музейгр. Благоевград
~23.9 км.

Една от малкото сгради в България, строени специално за музей

Цари Мали Градобласт Благоевград
~25.54 км.

Цари Мали Град е уникална по своята същност римска крепост в България, която е единствената с ров и вал.

Уеб дизайн, мобилни приложения от Онлайн Комерс ЕООД.