Информация

Перник е селище с хилядолетна история, но историята на съвременния Перник като индустриално сърце на България започва на това място. Намираме се на мястото, където през 1891г. е открит първият подземен рудник – „Старите рудници”.

Рудникът е работил до 1966г. В началото на 80-те години на ХХ век група пернишки миньори посещават солната мина Величка в Полша, която представлява подземен музей. Така се ражда идеята в Перник също да има такъв музей. Музеят отваря врати през 1986г. и до момента е единственият на Балканския полуостров и един от малкото в Европа.

Музеят е разположен в две от запазените галерии на „Старите рудници”. Двете галерии са с обща дължина 630 м. Обособени са 30 експозиционни ниши, които проследяват историята на въгледобива за повече от един век.

Легендата за св. Иван Рилски – св. Иван Рилски се явява в съня на един човек, посочва това място и казва: „Отидете и започнете да копаете. Там ще откриете черно злато”. Така са открити въглищата. Години по-късно, когато рудникът вече работи, група миньори са затрупани при срутване на земния пласт. Легендата разказва, че в този момент, когато те очакват смъртта, се появява човек, облечен в бяло, който носи в ръката си светилник, и ги извежда. Човекът, който е сънувал „черното злато”, казва: „Аз го познах. Това е св. Иван Рилски, който дойде да ни спаси”. Оттогава миньорите вярват, че св. Иван Рилски е техният небесен покровител. В някои рудници е имало подземни параклиси. От м. март 2012г. в Подземния минен музей има иконостас на Св. Иван Рилски.


Галерия


Оферти за Подземен минен музейв радиус от 30 км

Местоположение


Забележителности наоколо (2)

Цари Мали Градобласт Благоевград
~39.04 км.

Цари Мали Град е уникална по своята същност римска крепост в България, която е единствената с ров и вал.

Уеб дизайн, мобилни приложения от Онлайн Комерс ЕООД.