Информация

Пещерата “Леденика” се намира в Северозападния край на Врачанската планина, на 16 км. от гр. Враца. Пещерата впечатлява с големите си размери, а през зимата грабва посетителите с изящната си ледена украса, откъдето произлиза и името й. През пролетта и зимата първата зала на пещерата – Предверието - очарова с ледено кристалната си украса. Най-високата точка на пещерата се нарича “Седмото небе” и е достъпно само за най-запалените туристи. Температурата в пещерата варира от –7 до –15 градуса до 8 градуса във вътрешността. Влажността на въздуха е 92%.

За да видите пещерата "Леденика" в цялото й великолепие, е най-добре да я посетите през зимата или пролетта. Тя се намира в северозападната част на Врачанската планина и е на 16 километра от града. Известна е на хората от този край отдавна, даже в нея овчарите са съхранявали млякото на хладно.

Входът й е на 830 надморска височина, в най-ниската част на Леденишкия валог. През зимата студеният въздух нахлува в пещерата през няколко понора и изстудява три от най-интересните зали - Преддверието, Малката и Концертната зала. По стените им се образува скреж и цели ледени водопади, от таваните увисват феерични висулки, напомнящи боздугани и мечове, на подовете се появяват „сервизи от бутилки и чаши", сътворени от вездесъщия лед, а до самия вход, в Преддверието, се възправя огромна ледена колона. Вече разбирате защо тази пещера не е могла да бъде наречена другояче освен Леденика.

Тя е дълга около 300 метра и има десет зали, коя от коя по-привлекателна. След Преддверието човек трябва да се наведе ниско, за да се промуши през прохода, който носи симптоматичното име "Плъзнята", и така стига до Малката зала, която е почти кръгла. След още едно стеснение се влиза в „бисера" на пещерата - Концертната зала. Тя е с наистина впечатляващи размери /60 на 45 метра и е висока 23/. Тук с повече въображение и помощ от екскурзовода могат да се видят образувания като Соколът, къщичката на Баба Яга, Крокодилът, Соколът, Дядо Коледа, Главата на великана - пазителят на пещерата и много други. В тази зала са изнесени едни от първите концерти под земята у нас, но те са краткотрайни, защото високата влажност на въздуха се отразява неблагоприятно на инструментите.

Леденика е призната за природна забележителност от 1963 година и е най-посещаваната благоустроена българска пещера.


Галерия


Оферти за Пещера „Леденика“в радиус от 30 км

Местоположение


Забележителности наоколо (3)

Регионален исторически музейгр. Враца
~0 м.

Тук една от най-ценните находки е прочутото тракийско съкровище.

Връх Околчицагр. Враца
~8.39 км.

Всяка година се провежда национален поход „По стъпките на Ботевата чета" от Козлодуй до Околчица.

Божият мостс. Лиляче
~12.61 км.

Уникално творение на природата, което няма аналог в България.

Уеб дизайн, мобилни приложения от Онлайн Комерс ЕООД.