Къща-музей „Димитър Пешев“ гр. Кюстендил

Информация

Кюстендил е добре познат както с 40-те горещи минерални извора в подножието на Хисарлъка, така и с изключително вкусните ябълки и череши, донесли му заслужено славата на "овощната градина на България". Но освен с природа, той е известен и с имената на забележителни люде, от които ние ще откроим само двама.

Първият от тях е Димитър Пешев. Къщата-музей в центъра на града е точно копие на родния му дом и е построена с помощта на държавата Израел като знак на благодарност за направеното от него за спасяването на хиляди евреи от нацистките лагери на смъртта. Експозициите в къщата проследяват живота и дейността на този достоен човек, депутат в 24-то и 25-то Народно събрание на България.

Той е инициаторът на протестното писмо, подписано общо от 43 народни представители до министър-председателя Богдан Филов срещу депортирането на невинните хора.

През 1946 година, обаче, така нареченият "народен съд" го осъжда по обвинение "за фашистка дейност и антисемитизъм"?! Димитър Пешев умира в нищета, но историята поправя тази несправедливост и стореното от него добро не е забравено. Носител е посмъртно на орден „Стара планина" и е почетен гражданин на Израел. Делото му е почетено с дърво в „Гората на праведниците" в Ерусалим, в сградата на Съвета на Европа в Страсбург е поставен негов бюст, международната фондация "Раул Валенберг" изсече медал с неговия лик, а през 2000 година в София бе учредена и фондация,Димитър Пешев".


Галерия


Оферти за Къща-музей „Димитър Пешев“в радиус от 30 км

Местоположение


Забележителности наоколо (4)

Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“гр. Кюстендил
~0 м.

Като обем творчеството на Майстора заема основно място в общия фонд на галерията.

Музей „Средновековна църква Св. Георги“гр. Кюстендил
~0 м.

Това е най-старата запазена средновековна църква в Кюстендил.

Регионален исторически музейгр. Кюстендил
~0 м.

Началото на музейното дело в Кюстендил e поставено в средата на XIX век.

Уеб дизайн, мобилни приложения от Онлайн Комерс ЕООД.